2.2
Národní legislativa potravin
Ing. Bedřich Škopek, CSc.
Do národní legislativy potravin jsou začleněny právní předpisy
schválené zákonodárnými orgány (zákony) a zákonem pověřenými ústředními orgány
(prováděcí vyhlášky a nařízení vlády).
Problematikou potravin se zabývá ve větší či menší míře řada zákonů.
Podle charakteru, zaměření a těsnosti vazby na potraviny lze vyjádřit vzájemný
vztah mezi těmito zákony označením jako obecný nebo zvláštní zákon. Např. zákon
o potravinách se vztahuje na veškeré potraviny definované v tomto zákoně, do
nichž patří též víno a vinařské výrobky. Přitom pro víno a vinařské výrobky
platí samostatný zákon o vinohradnictví a vinařství. Vztah mezi oběma zákony je
vyjádřen tím, že zákon o potravinách je obecným zákonem a zákon o
vinohradnictví a vinařství je zvláštním zákonem. Právní závaznost obecného
zákona (např. o potravinách) se vztahuje na ta ustanovení, která nejsou
specifikována ve zvláštním zákoně (o vinohradnictví a vinařství) a samozřejmě i
opačně, tj. na ustanovení specifikovaná ve zvláštním zákoně se nevztahuje
obecný zákon.
Obdobný vztah je mezi širokou škálou obecně závazných zákonů k zákonu
o potravinách, který je k nim ve vztahu zvláštního zákona. Do širšího souboru
zákonů, jejichž působnost se dotýká potravin, ať již těsněji nebo volněji,
patří zejména:
-
zákon č. 321/2004 Sb. , o vinohradnictví a
vinařství, ve znění pozdějších předpisů,
-
zákon č. 78/2004 Sb. , o nakládání s
geneticky modifikovanými organismy, ve znění pozdějších předpisů,
-
zákon č. 441/2003 Sb., o ochranných známkách, ve znění pozdějších
předpisů,
-
zákon č. 146/2002 Sb. , o Státní zemědělské a
potravinářské…