dnes je 20.4.2024

Input:

Produkce masa a masných výrobků na farmě: Checklist - Systém kontrolních kritických bodů

25.6.2013, , Zdroj: Verlag Dashöfer

3.10.8
Produkce masa a masných výrobků na farmě: Checklist – Systém kontrolních kritických bodů

Ing. Pavel Smetana, Ph.D.

         
Otázka ANO NE
Víte, co je "hygienický balíček“?Jedná se o soubor nařízení EU, který stanovuje podmínky pro provoz a kontrolu zpracovatelských provozů ve zpracování živočišných produktů.
Je zpracován plán HACCP pro provoz? Nemusíte již dále vyplňovat a číst, protože máte vše, co obsahuje tato kapitola. Pouze si dejte pozor na to, aby nebyl plán příliš obsáhlý. Platí zde: "méně znamená více“. Pro váš provoz budou téměř vždy vyhovovat maximálně 1–2 kritické kontrolní body. Pro povolení provozu je nezbytnou součástí. Doporučuji jej zpracovat co nejjednodušeji, neboť podle něj budou postupovat veterinární inspektoři při následných kontrolách. Neplnění vámi popsaných kontrolních bodů bude sankcionováno!
Je zpracován sanitační plán?Pro povolení provozu je nezbytnou součástí. Musíte zajistit čištění a dezinfekční prostředky schválené pro použití v potravinářském provozu. Seznam je k dispozici na webových stránkách Ústavu pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv – ÚSKVBL.
Je zpracován pohotovostní plán pro případ výskytu nebezpečných nákaz a nákaz přenosných na člověka? Pro povolení provozu je nezbytnou součástí. Částečně lze vycházet z pohotovostních plánů zveřejněných na webové stránce www.svscr.cz – zdraví zvířat – pohotovostní plán.
Je zpracován plán DDD (dezinfekce, dezinsekce, deratizace)?Pro povolení provozu je nezbytnou součástí. Je nutno si smluvně zajistit deratizační firmu, která má povolení k činnosti od KVS.
Je zpracován plán pohybu suroviny tak, aby nedocházelo ke křížení cest (je zachován logický posun suroviny při zpracování)? Případné křížení, např. při přesunu jatečných těl na bourárnu, lze časově oddělit.Pro povolení provozu je nezbytnou součástí.

Partneři



Nahrávám...
Nahrávám...