dnes je 17.10.2025

Input:

Odpovědná firma: Potravinové a gastroodpady

22.9.2021, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:58:59

Potravinový odpad představuje nejenom zbytky jídel a odpady z důvodu plýtvání potravinami, ale také potraviny nevhodné ke spotřebě, které byly odstraněny z potravinového řetězce (zemědělství, potravinářské technologie, distribuce, služby, domácnosti), aby byly využity nebo odstraněny.

Kapitoly videa

Potravinové odpady představují jak nevyhnutelné odpady, tak potravinové ztráty, které vznikají důsledkem nevhodného nakládání s potravinami. Využití potravinových odpadů představuje nejčastěji biologickou přeměnu na bioplyn a kompost (anaerobní/aerobní zpracování) a jiné hodnotné frakce. Část potravinových odpadů se stává také v rozporu s legislativou součástí splaškových odpadních vod. Omezování vzniku a znovuvyužití odpadů z potravin předchází optimalizace technologie výroby potravin ("foodecodesign"), balení (inteligentní a aktivní obaly), ale i značení potravin, udržitelné stravovací návyky, dárcovství potravinových přebytků a neprodejných výrobků, vhodné marketingové kampaně apod.

Obsah on-line semináře:

  • Potravinový odpad - součást BRO ( B iologicky R ozložitelný O dpad)
  • Legislativní rámec
  • Potravinové odpady
  • Prevence vzniku potravinového odpadu a darování potravin
  • Gastro odpady/součást odpadů z potravin
  • Technologie zpracování potravinových odpadů
  • Cirkulární ekonomika ve světě potravin

Lektor

Ing. et Ing. Katarína Kajánková, Ph.D.

Ing. et Ing. Katarína Kajánková, Ph.D.

pracuje jako poradkyně pro ekologii ve společnosti Recovera Využití zdrojů a.s. a také přednáší na Fakultě životního prostředí Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Ve své odborné činnosti se mj. zabývá řešením projektů v oblasti Oběhového hospodářství. Zajímá se o problematiku nakládání a optimálního využití potravinových odpadů a také environmentálními aspekty obalů potravin.

Dasi - digitální asistent
Dasi

Partneři


Nahrávám...
Nahrávám...