Obaly na bázi papíru pro potraviny: Doporučení pro výrobce obalů a výrobce potravinGarance
4.1.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Posouzení vhodnosti papírů s obsahem recyklátu, resp. potištěných papírů, pro kontakt s potravinami je záležitost vyžadující expertní posouzení osobou k tomu dostatečně kvalifikovanou. Při hodnocení toho, zda je určitý druh recyklovaného nebo potištěného…
Obaly na bázi papíru pro potraviny: Nejvýznamnější kontaminantyGarance
28.12.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Příčin zdravotních rizik u obalů z papíru je celá řada. Vyplývají už z vlastní výroby buničiny ze dřeva a dalšího zpracování papíroviny. Uváděna jsou například rezidua antrachinonu. Mnohem významnější rizika ale vyplývají z používání sběrových papírů, řady…
Přehled nařízení EU: Potraviny pro zvláštní výživu, novel foods a GMOGarance
25.11.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 ze dne 20. prosince 2017, kterým se zřizuje seznam Unie pro nové potraviny v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových…
Obaly na bázi papíru pro potraviny: Legislativa a normyGarance
2.11.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Obaly na bázi papíru pro potraviny: Úvod do problematikyGarance
26.10.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Papír je významný materiál využívaný pro výrobu obalů potravin. Používá se buď jako takový, nebo impregnovaný polymerními materiály, či laminovaný polymerními nebo hliníkovými fóliemi. Do kontaktu s potravinami se papírenské výrobky mohou dostat i v jiných…
Sklady obalů pro potraviny a péče o obalový materiálGarance
31.8.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Přestože je většina obalových materiálů poměrně stabilní a na první pohled nevyžaduje zvláštních opatření, je třeba jejich skladování věnovat pozornost. Obecně je nutno zabránit mikrobiálnímu i mechanickému znečištění skladovaných obalů a obalových materiálů…
Obaly pro mikrovlnný ohřev potravinGarance
10.8.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Jedním z charakteristických znaků vyspělé společnosti je vzrůstající poptávka spotřebitele po výrobcích nabízejících mu stále větší komfort. V potravinářském průmyslu tak například v současné době prochází obdobím výrazného rozvoje použití mikrovlnného ohřevu…
Aktivní systémy balení při výrobě potravinGarance
27.7.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:V posledních zhruba 30 letech došlo k významnému rozvoji aktivních systémů balení. Některé prvky balení spadající do této kategorie byly pochopitelně používány již dříve, ale až v uvedeném období je možné nalézt jejich systematický výzkum a cílené zavádění do…
Balení potravin v modifikované atmosféřeGarance
13.7.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Změny vlhkosti a oxidoredukční změny potravin a představují základní procesy ovlivňující kvalitu skladovaných potravin, které lze zásadním způsobem ovlivnit systémem balení. Částečně to platí i o změnách způsobených…
Biodegradovatelné obaly ve výrobě potravinGarance
29.6.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Prudce stoupající celosvětový objem výroby syntetických polymerních materiálů, často extrémně odolných vůči působení životního prostředí, vyvolal v posledních desetiletích poptávku po produkci polymerů prakticky využitelných ale snáze rozložitelných. V této…
Zákon o potravinách s komentářemGarance
8.6.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Poslední novelou je zákon č. 174/2021 Sb., který navazuje na novelu z roku 2016 (zákon č. 180/2016 Sb.).…
Legislativní úprava požadavků na obaly a obalové materiályGarance
18.5.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízení a předpisy vztahující se k problematice balení potravin je možné rozdělit do následujících skupin:
Vyhláška o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použitíGarance
20.4.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Na evropské úrovni řeší požadavky na potraviny pro zvláštní výživu nařízení (EU) č. 609/2013 o potravinách určených pro kojence a malé děti, potravinách pro zvláštní lékařské účely a náhradě celodenní stravy pro regulaci hmotnosti. Na národní úrovni je…
Základní aspekty balení potravinGarance
13.4.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Každý obal a tedy i obal potravinářského výrobku má plnit tři základní funkce. V prvé řadě má chránit výrobek před znehodnocením především ve sféře oběhu. Způsob balení je tak jedním z prostředků prodloužení údržnosti potravin, kdy ovlivňuje nejen zlepšení…
Obaly na bázi papíru pro potravinyGarance
1.1.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Komoditní vyhláška pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těstaGarance
11.2.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Dne 27. ledna 2020 byla ve Sbírce zákonů ČR zveřejněna nová vyhláška č. 18/2020 Sb., o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta. Vyhláška nahradila původní vyhlášku č. 333/1997 Sb., kterou se provádí § 18…
Komoditní vyhláška pro nápoje, kvasný ocet a droždíGarance
12.3.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:
						Dne 31. 10. 2018 byla vydána vyhláška č. 
						248/2018 Sb.
						, o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí, která nahradila vyhlášku č. 335/1997 Sb. Účelem nové úpravy byla aktualizace zejména s ohledem na harmonizaci s přímo použitelnými…
Požadavky na extrakční rozpouštědla používaná při výrobě potravinGarance
13.11.2018, Verlag Dashöfer
, Zdroj:
						Dne 7. listopadu 2018 byla ve Sbírce zákonů ČR vydána vyhláška č.
						253/2018 Sb.
						o požadavcích na extrakční rozpouštědla používaná při výrobě potravin. Následující text je výňatkem z materiálu z aplikace…
Vyhláška o provedení některých ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařstvíGarance
13.6.2017, Verlag Dashöfer
, Zdroj:
						Od dubna 2017 vstoupila v platnost nová vyhláška o vinohradnictví a vinařství č. 
						88/2017 Sb.
						, která nahradila vyhlášku č. 323/2004 Sb. Tato vyhláška rozvádí a doplňuje některá ustanovení zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví…
Komoditní vyhláška pro koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčiciGarance
7.3.2017, Verlag Dashöfer
, Zdroj:
						V prosinci 2016 vstoupila v platnost vyhláška č. 
						398/2016 Sb.
						, která nahrazuje vyhlášku č. 331/1997 Sb. Účelem novelizace byla aktualizace zejména s ohledem na harmonizaci s přímo použitelnými předpisy Evropské…
Vláda odsouhlasila plán rozvoje ekologického zemědělství do 2020
23.11.2015, Zdroj: ČTK
Vláda odsouhlasila plán rozvoje ekologického zemědělství do roku 2020. Plán například počítá s tím, že by podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů měl do konce roku 2020 činit tři procenta. Tento podíl měla přitom ČR podle plánu schváleného v…
Vláda probere ekozemědělství, plány jsou podle ekologů bez ambic
19.11.2015, Zdroj: Verlag Dashöfer
Vláda v pátek projedná plán rozvoje ekologického zemědělství do roku 2020. Ten například počítá s tím, že by podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů měl do konce roku 2020 činit tři procenta. Tento podíl měla ČR podle plánu schváleného v roce…
Hygienické požadavky na prodej potravin z rostlinných i živočišných surovinGarance
17.2.2015, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Pokud jde o nebalené potraviny, je výrobce a prodejce povinen informovat zákazníky a konečného spotřebitele o všech skutečnostech daných jak výše zmíněným nařízením, tak i národní legislativou. Způsob, jakým to provede, je částečně ponechán na něm. Vztahuje se…
Hygienické požadavky na chov a zpracování faremně chovaných zvířatGarance
10.2.2015, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Hygienické požadavky na výrobu: Mléko a mléčné výrobkyGarance
16.12.2014, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Zpracování a výroba potravin musí splňovat požadavky platné legislativy. Soubor základních předpisů, které řeší, co vše musí provozovatel potravinářského podniku (PPP) splnit a veterináři kontrolovat, stanoví hygienický balíček. V současné době již neexistují…
Hygienické požadavky na výrobu: Maso a masné výrobkyGarance
4.11.2014, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Zpracování a výroba potravin musí splňovat požadavky platné legislativy. Soubor základních předpisů, které řeší, co vše musí provozovatel potravinářského podniku (PPP) splnit a veterináři kontrolovat, stanoví hygienický balíček. V současné době již neexistují…
Hygiena potravin: Úvod do problematikyGarance
16.9.2014, Verlag Dashöfer
, Zdroj:V době, kdy se potraviny získávaly pouze čerstvé (záleželo na tom, co se podaří ulovit a/nebo co se nalezlo z rostlinné potravy), nebyla problematika hygieny řešena vůbec – šlo o přežití a to, co se získalo, se ihned…
Komoditní vyhláška pro škrob, luštěniny a olejnatá semenaGarance
29.4.2014, Verlag Dashöfer
, Zdroj:
						Vyhláška č. 
						329/1997 Sb.
						, kterou se provádí § 18 písm. a), b), e), f), g) a h) zákona č. 
						110/1997 Sb.
						, o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu,…
Společná organizace trhu s vínemGarance
22.5.2012, Verlag Dashöfer
, Zdroj:
						Prováděcí nařízení Komise (EU) č.
						314/2012
						ze dne 12. dubna 2012, kterým se mění nařízení (ES) č. 555/2008 a (ES) č.
				436/2009, pokud jde o průvodní doklady pro přepravu vinařských produktů a
				evidenční knihy vedené v odvětví vína, bylo…
Národní legislativa potravinGarance
2.4.2010, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Do národní legislativy potravin jsou začleněny právní předpisy
		 schválené zákonodárnými orgány (zákony) a zákonem pověřenými ústředními orgány
		 (prováděcí vyhlášky a nařízení…